Volksuniversiteit Leiderdorp

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: Z07

Rembrandt en de Gouden Eeuw

Rembrandt en de Gouden Eeuw
Cursuscode: Z07

Het vernieuwde en uitgebreide Museum De Lakenhal vertelt in zijn heropeningstentoonstelling het verhaal van Leiden met zijn bloeiende schilderkunst als bakermat van de Gouden Eeuw. In de vroege 17de eeuw werkte in Leiden een aantal schilders die elk van cruciaal belang zouden blijken voor de Hollandse schilderkunst van de Gouden Eeuw.

Topstukken van Leidse meesters uit de Gouden eeuw, zoals Rembrandt, Jan van Goyen en Jan Steen, worden getoond. De jonge Rembrandt, van wie de vroegst bekende werken, zoals De brillenverkoper (1624) worden getoond, en Jan Lievens werkten in de eerste jaren van hun kunstenaarschap nauw samen en legden in hun Leidse jaren het fundament voor een oeuvre van mondiale betekenis. In dezelfde jaren ontwikkelden Jan van Goyen en de zeeschilder Jan Porcellis zich als pioniers van de Hollandse landschapsschilderkunst. Ook kreeg Leiden bekendheid door schilders als Jan Davidsz. de Heem en David Bailly die zich toeleggen op stillevens waarin de idee van vergankelijkheid centraal staat. Prachtige stukken van deze meesters zijn te bewonderen op de tentoonstelling. Daarin hebben ook de Leidse fijnschilders, waarvan de Lakenhal een belangrijke verzameling heeft, een prominente plaats. Werken van onder meer Gerrit Dou, belangrijke leerling van Rembrandt, en Frans van Mieris worden getoond. Uit de latere 17e eeuw is er onder meer Jan Steen, met zijn expressieve werken vol speelse humor.

Een tentoonstelling die u niet mag missen!
In de prijs is de toegang tot museum De Lakenhal niet inbegrepen. 

Woensdag 28 augustus 2019
1 x: lezing met rondleiding van 2 uur aanvangstijd 10:30
Prijs: € 17,50
Mw. (Saskia) Kuus
10:30 - 12:30
Locatie: Museum De Lakenhal (klik hier voor de adresgegevens)
Aanmelden wachtlijst >
(Saskia) Kuus
(Saskia) Kuus
Saskia Kuus studeerde kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden waar zij zich specialiseerde in kostuumgeschiedenis. Zij geeft lezingen en publiceert regelmatig. Zij werkte onder andere mee aan de catalogus van de tentoonstelling Kinderen op hun mooist - Het Kinderportret in de Nederlanden 1500-1700 in Haarlem en Antwerpen. Voor het Haags Historisch Museum was zij in 2016 gastconservator voor de tentoonstelling Gezichten van de Gouden Eeuw over de Haagse schilder Jan van Ravesteyn en schreef zij de bijbehorende publicatie.