Volksuniversiteit Leiderdorp

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: Z04

Middeleeuwse tuinen en geneeskrachtige kruiden

Middeleeuwse tuinen en geneeskrachtige kruiden
Cursuscode: Z04

Deze zomer organiseren het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) en de Hortus Botanicus twee interessante tentoonstellingen die nauw samenhangen.

De tentoonstelling in het RMO, ‘Middeleeuwse tuinen – paradijzen in Oost en West’, richt zich op moes- en siertuinen, tuinieren in de middeleeuwen, lusthoven en de tuin als ‘paradijs’. Talloze verhalen in beeld over planten, kruiden en bloemenpracht in de middeleeuwen, van Europa tot in het Midden-Oosten, worden in beeld gebracht. De tentoonstelling toont een grote variatie aan geïllustreerde middeleeuwse manuscripten, herbaria, bloementapijten, schilderijen, prenten, opgegraven tuingereedschap, tegeltableaus en servies met bloemmotieven.

De Clusiustuin in de Hortus is het ‘eindpunt’ van de tentoonstelling. De Hortus presenteert een rondwandeling langs een aantal ‘middeleeuwse’ planten in de Hortuscollectie, waarbij de specialisten van het RMO iets over de symboliek hebben uitgezocht.

De Hortus organiseert tevens de tentoonstelling ‘Beter met planten’. De Clusiustuin is het vertrekpunt van de tentoonstelling. Al sinds de eerste beplanting van de Hortus in 1594 zijn medicinale planten onderdeel van de collectie. In de Hortus zijn allerlei planten te vinden die bij het thema ‘Beter met Planten’ passen. Van oudsher heeft de mens genezing gevonden door het gebruik van specifieke planten. Sommige geneesmiddelen worden zelfs nu nog uitsluitend uit planten gewonnen. En planten met status van superfood zijn een hype: noten, gojibessen, hennepzaad, quinoa zijn niet aan te slepen nu veel mensen zich daarmee gezond hopen te eten. Pas wel op, de grenzen tussen gezondheid en genot, geneesmiddel en gif zijn soms flinterdun. Van lang niet alle planten die als geneeskrachtig worden gezien, is de werking wetenschappelijk bewezen. En wat als een plant werkt en ineens voor de mens extra waardevol wordt - hoe zorgen we voor voldoende aanvoer zonder onze natuurlijke bronnen uit te putten? Al deze thema’s worden behandeld in deze tentoonstelling.

Tussen de twee rondleidingen biedt de LVU u een kop koffie of thee aan.
In de prijs is de toegang tot het RMO en de Hortus niet inbegrepen. 

Vrijdag 23 augustus 2019
1 rondleiding van 2,5 uur aanvangstijd 14:00
Prijs: € 17,50
Mw. Rondleiders RMO en Hortus
14:00 - 16:30
Locatie: Rijksmuseum van Oudheden (klik hier voor de adresgegevens)
Aanmelden wachtlijst >
Rondleiders RMO en Hortus
Rondleiders RMO en Hortus