Volksuniversiteit Leiderdorp

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: Z09

De menselijke schaal van Leiden

De menselijke schaal van Leiden
Cursuscode: Z09

De ‘trailer’ van de film Cobblestone stories begint met de volgende gesproken tekst:
De oude, omwalde stad Leiden, eeuwen vóór de komst van de auto gesticht, is een prachtig voorbeeld van een stedelijke omgeving die op menselijke schaal is gebouwd. In Leiden zien wij vele van de ware kenmerken van het goede stadsontwerp dat stedenbouwers tegenwoordig opnieuw ontdekken, zoals gedeeld ruimtegebruik, beloopbaarheid, verbinding, publieke ruimten en civiele kunst. Velen van ons echter hebben weinig ervaring met leven in een stad die voor mensen en niet voor auto’s is ontworpen en vragen zich af hoe het is in zo’n stad te leven. Laten we daarom eens kijken hoe een samenleving met een lange geschiedenis van leven op menselijke schaal de omgeving gebruikt voor zowel persoonlijke als gemeenschapsdoelen.

 

De film is een etnografische documentaire van de Amerikaanse antropoloog Mark Neupert, die het leven op menselijke schaal in Leiden onderzoekt. Wij vertonen de film (van 50 minuten), maar daaraan vooraf gaat een rondwandeling door de stad, langs gebouwen en monumenten, door straten, stegen en langs grachten. Kijkt u rond en proef de sfeer en kijk eens hoe mensen zich in normale alledaagse situaties gedragen en neem de beelden in u op. Kijk dan, ná de koffie met een tractatie naar de boeiende film van Mark Neupert.

De wandeling start bij de Hooglandse kerk en eindigt bij Sijthoff (Doezastraat 2) voor koffie en film.

 

Vrijdag 30 augustus 2019
1 lezing van 2,5 uur aanvangstijd 14:00
Prijs: € 35,00
Mw. C.C.J.M. (Caecil) van Harteveld-Paardekoper
14:00 - 16:30
Locaties: Start bij de hoofdingang van de Hooglandse kerk, Sijthoff-Leiden (klik hier voor de adresgegevens)
Cursus geannuleerd >
C.C.J.M. (Caecil) van Harteveld-Paardekoper
C.C.J.M. (Caecil) van Harteveld-Paardekoper
Caecil van Harteveld is onder meer verbonden aan Groepswijzer.nl Leiden. Zij verzorgt groepsrondleidingen in Leiden over tal van onderwerpen, van algemeen historisch tot Leidse taal en cultuur of van Rembrandt en hofjes tot de Joodse geschiedenis in de Tweede Wereldoorlog.