Cursuscode: ML17

Beginnend ondernemen en inleiding boekhouden

Cursuscode: ML17

In deze cursus komen vele zaken aan de orde die een beginnend ondernemer op zijn weg tegenkomt, zoals:

• Een praktisch ondernemingsplan schrijven
  • De inschrijving bij de Kamer van Koophandel (omschrijving van de werkzaamheden)
  • Het aanvragen van een BTW-nummer bij de Belastingdienst
  • Ondernemersaftrek
  • Offertes en facturen maken
  • Calculatie en urenregistratie
  • Investeringen, afschrijvingen, aftrekbare kosten
  • Het privégebruik van de auto van de zaak
  • Verzekeringen.

Ook komen de verschillende ondernemingsvormen met alle fiscale mogelijkheden en beperkingen aan de orde, zoals de eenmanszaak (ZZP), de vennootschap onder firma en de man-vrouwfirma (VOF), de commanditaire vennootschap (CV) en de besloten vennootschap (BV).

Bijzondere aandacht wordt besteed aan boekhouden. Iedere ondernemer krijgt onherroepelijk te maken met het overzichtelijk bijhouden van inkomsten en uitgaven, van baten en lasten. Het is absoluut noodzakelijk om daar ook enig begrip van te hebben. Dat geldt natuurlijk als u zelf de administratie wilt voeren, maar dat geldt evengoed als je de administratie uitbesteedt aan een administrateur of boekhouder. Je wilt toch weten wat die aan het doen is, je wilt toch je eigen jaarverslag goed begrijpen.

Deze workshop besteedt aandacht aan de basisbeginselen en u wordt inzicht geboden in wat financiële overzichten en jaarverslagen aan informatie te bieden hebben.

Na deze workshop kunt u met meer vertrouwen een onderneming starten.

Woensdag 20 maart 2019
1 workshop van 3 uur aanvangstijd 19:00
Dhr. P. (Peter) Slingerland
Locatie: Volksuniversiteit Leiderdorp (klik hier voor de adres gegevens)