Cursuscode: ML10

Nieuw licht op het vroegmiddeleeuwse Leithon - een inleiding op de tentoonstelling in het Leiderdorps Museum

Cursuscode: ML10

Al in 1950 werden de eerste sporen van vroegmiddeleeuws Leiderdorp ontdekt langs de Kom van Aaiweg. Diverse kleinschalige onderzoeken in de afgelopen 60 jaar bevestigden het belang van de archeologische resten in de ondergrond van ‘Leithonpark’.
Nieuwbouwplannen maakten een grote opgraving noodzakelijk, die is uitgevoerd in 2013. Aan de hand van de grote hoeveelheid afval die in de vroegmiddeleeuwse geul bleek te zijn weggegooid is het verhaal te vertellen van de bewoners die langs deze geul woonden en werkten. Dankzij jaarringonderzoek van de houten palen die voor de beschoeiingen langs de geul gebruikt zijn, kunnen we de ontwikkelingen ook nog nauwgezet dateren. Duidelijk is geworden dat de bewoners deelnamen aan de beroemde Friese handel, die hen in verbinding bracht met grote delen van West-Europa.

Woensdag 19 december 2018
1 lezing van 1,5 uur aanvangstijd 19:30
Dhr. A.A.A. (Arno) Verhoeven
Locatie: 'De Sterrentuin' (klik hier voor de adres gegevens)
A.A.A. (Arno) Verhoeven
Arno Verhoeven is als universitair docent verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde over het aardewerk, de kammen en de munten uit Leiderdorp. Op de UvA doceert hij over uiteenlopende onderwerpen zoals landelijke nederzettingen, vroege steden en handel in de middeleeuwen.