Cursuscode: ML05

Leiderdorp international Airport- Een nationale luchthaven in de Achthovener polder

Cursuscode: ML05

Voor vrijwel alle Nederlanders is Schiphol sinds mensenheugenis de nationale luchthaven van ons land. Deze positie heeft het echter niet zonder slag of stoot verkregen. De gemeente Amsterdam was sinds 1926 eigenaar van dit vliegveld in de Haarlemmermeerpolder en pleitte er eind jaren ’30 bij de

rijksoverheid voor Schiphol als nationale luchthaven aan te wijzen. Den Haag en Rotterdam zagen veel meer in een centraler in ‘Holland’ gelegen vliegveld en KLM-directeur Albert Plesman kwam in 1938 met het plan voor een nieuw aan te leggen vliegveld bij Leiderdorp. Goed  te bereiken en centraal gelegen in wat toen voor het eerst de Randstad werd genoemd. Wat waren de achtergronden van deze strijd, de rol van de infrastructuur, de keuze voor Leiderdorp en de invloed van politiek en bedrijfsleven? Vragen waar Peter Diebels in deze lezing nader op ingaat.

Maandag 17 mei 2021
1 lezing van 1 uur aanvangstijd 20:00
Dhr. P.G.M. (Peter) Diebels
Locatie: Leiderdorps Museum (klik hier voor de adresgegevens)
P.G.M. (Peter) Diebels
Peter Diebels (1960) studeerde geschiedenis aan de Universiteit Leiden en archivistiek aan de Archiefschool in Den Haag. Hij was werkzaam als consultant informatiemanagement, Archivaris van de Nederlandse Spoorwegen en is sinds 2010 toezichthouder en archivaris van de provincie Zuid-Holland. In Leiderdorp is hij bestuurslid van Stichting Kunst in de Heemtuin, bestuurslid van het Leiderdorps Museum en uit dien hoofde voorzitter van de Open Monumentendagen Leiderdorp.