Volksuniversiteit Leiderdorp

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: ML15

Handelsplaatsen van Vikingen, Franken en Angelsaksen in de tijd van Karel de Grote

Handelsplaatsen van Vikingen, Franken en Angelsaksen in de tijd van Karel de Grote
Cursuscode: ML15

In de 8e en 9e eeuw beleefde de economie van westelijk Europa en enorme opbloei. Voor het eerst verschenen ook steden in Scandinavië, de wereld van de Vikingen. De Scandinavische handelsplaatsen stonden in nauwe verbinding met Engeland en Nederland, en via Rusland zelfs met de islamitische wereld in het Nabije Oosten. 
In noordwestelijk Europa waren de Friezen de spil in dat handelsnetwerk. De lezing geeft een indruk van de wereld van de grote handelsplaatsen, waaronder ons eigen Dorestad, maar ook Haithabu in Duitsland en Birka in Zweden. De opgravingen in Leiderdorp laten zien dat ook kleinere plaatsen een rol speelden in dit grote handelsnetwerk. Hoe konden de Friezen zo’n enorme rijkdom vergaren en waarom kwam aan die wereld weer een einde? 

Woensdag 13 maart 2019
1 lezing van 1,5 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 9,50
Dhr. A.A.A. (Arno) Verhoeven
19:30 - 21:00
Locatie: 'De Sterrentuin' (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving nog open >
A.A.A. (Arno) Verhoeven
A.A.A. (Arno) Verhoeven
Arno Verhoeven is als universitair docent verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde over het aardewerk, de kammen en de munten uit Leiderdorp. Op de UvA doceert hij over uiteenlopende onderwerpen zoals landelijke nederzettingen, vroege steden en handel in de middeleeuwen.