Cursuscode: ML11

Duolezing 2 Kerk en school

Cursuscode: ML11

Dick de Boer: Naar school in Leiderdorp
De historische bronnen maken het mogelijk om dicht bij de persoon van althans sommige Leiderdorpse schoolmeesters in de late 16e en het begin van de 17e eeuw te komen. Het was niet een heel gemakkelijk bestaan. Een betrekkelijk schamel loon en niet in de laatste plaats toezicht door vaak lastige predikanten was hun deel. En grote klassen: In Leiderdorp was er in die tijd 1 schoolmeester voor tientallen leerlingen. Anders dan wel gedacht wordt, gingen veel kinderen, misschien wel 60%, naar school. Ook die uit arme gezinnen: de jaarlijkse verantwoording van de Heiligegeestmeesters maakt ieder jaar melding van giften voor de betaling van schoolgeld en van turf voor arme schoolgaande kinderen. Dick de Boer schept een levendig beeld van het onderwijs, de school en de schoolmeesters in die tijd.

Donderdag 12 december 2019
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 20:00
Dhr. prof. dr. D.E.H. (Dick) de Boer
prof. dr. D.E.H. (Dick) de Boer
Dick de Boer studeerde Geschiedenis en Nederlands aan de Leidse Universiteit. Hij werkte als onderzoeker, geschiedenisleraar en universitair docent in Leiden, tot hij in 1992 hoogleraar Middeleeuwse Geschiedenis werd in Groningen. Na zijn pensionering in 2011 is hij in Leiderdorp komen wonen. Hij publiceerde meer dan 200 boeken en artikelen en maakte tientallen TV-programma???s (o.a. voor de TELEACserie ???Verre Verwanten???).