Cursuscode: ML82

De ontwikkeling van vliegtuigen van 1918 tot heden

Cursuscode: ML82

Na de Eerste Wereldoorlog zette de ontwikkeling van vliegtuigen zich over een breed front voort. Vliegtuigconstructies werden eerst van hout, doek en metalen draden en buizen, maar meer en meer van metaal en later steeds meer ook van kunststof gemaakt. De aandrijving ontwikkelde zich van zuigermotoren met propellers naar straalturbines. Navigatie geschiedde aanvankelijke van gegist bestek en ontwikkelde zich via navigatie op bakens naar satellietnavigatie. De besturing, die eerst handmatig was, vond steeds meer plaats via de automatische piloot en fly-by-wire, d.w.z. …… en is nu in hoge mate computergestuurd. Deze lezing geeft een goed overzicht van de ontwikkeling van de luchtvaarttechnologie tot nu.

Woensdag 12 februari 2020
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 19:30
Dhr. I. (Igno) van den Enden
I. (Igno) van den Enden
Igno van den Enden studeerde in 1969 in Delft af als ingenieur vliegtuigbouwkunde, productietechniek en begon zijn loopbaan bij Aviolanda/Fokker in Papendrecht. Werkte daarna als (technisch) manager bij het bedrijfsleven en de overheid. Stond onder andere aan de wieg van de Nederlandse Kustwacht en de Onderzoeksraad voor de Transportveiligheid. Hij sloot zijn carrière af als zelfstandig interimmanager en is nu gepensioneerd. Igno van den Enden was van 1970 tot 2012 houder van een vliegbrevet.