Volksuniversiteit Leiderdorp

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: ML84

Keramiek in Leiderdorp

Keramiek in Leiderdorp
Cursuscode: ML84

Van oudsher zijn in Leiderdorp steenbakkerijen en kalkbranderijen gevestigd. Heel wat 16e en 17e eeuwse panden in Leiden, Amsterdam en ander plaatsen zijn gebouwd met bakstenen uit Leiderdorp. Bouwkeramiek is in Leiderdorp nog steeds vertegenwoordigd in Ginjaar Kleiwarenfabriek, dat in 2020 100 jaar bestaat. Het bedrijf maakt ambachtelijke bouwkeramiek voor schoorstenen, dak- en muurbedekkingen e.d. Ook levert het bedrijf boetseerklei voor pottenbakkers, keramisten en scholen.

In Leiderdorp hebben ook zeer lang ambachtelijke en kunstkeramisten gewerkt. Bekende namen van voornaanstaande keramisten zijn Willem Brouwer, Gerrit den Blanken en Herman sr. Meindert, Gijsbert en Herman jr. Zaalberg. Zij maakten in kleine fabrieken als ‘Fabriek van Brouwer’s Aardewerk’ en Potterij Zaalberg, nu al lang in het witte huis in Zoeterwoude Rijndijk, bouwaardewerk, aardewerken serviezen en keramische kunstvoorwerpen. Hun werk werd ook geéxposeerd in musea zoals De Lakenhal.

De cursus omvat een lezing over keramiek in Leiderdorp en een bezoek met rondleiding aan Ginjaar Kleiwarenfabriek.

Donderdag 23 april 2020
1 x: lezing met rondleiding van 2,5 uur aanvangstijd 10:00
Prijs: € 17,50
Dhr. B.Y. (Bob) Reidsma, Dhr. (Bertus) Middelburg
10:00 - 12:30
Locaties: Volksuniversiteit Leiderdorp, Ginjaar Kleiwarenfabriek (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
B.Y. (Bob) Reidsma
B.Y. (Bob) Reidsma
Bob Reidsma was als econoom in zijn werkzame leven actief bij institutionele beleggers in onroerend goed. Na zijn pensionering heeft hij zich als vrijwilliger gemeld bij het Leiderdorps Museum, waarvan hij nu voorzitter is. Zijn overige activiteiten: mantelzorger, lid cliëntenraad Leythenrode, vertrouwenspersoon bij Nova Zembla Zorg. Van 2005 tot en met 2011 was hij in Leiderdorp burgerraadslid voor de VVD.
(Bertus) Middelburg
(Bertus) Middelburg