Volksuniversiteit Leiderdorp

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: M51

Moderne filosofie aan de hand van 'De geest uit de fles'

Moderne filosofie aan de hand van 'De geest uit de fles'
Cursuscode: M51

Ger Groot laat in zijn boek De Geest uit de Fles zien en horen hoe wij, zelfbewuste én onzekere mensen aan het begin van de eenentwintigste eeuw, zijn geworden wie we zijn. Hij is emeritus-hoogleraar Filosofie en Literatuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen en medewerker van de NRC en Trouw. Het boek biedt niet alleen een uitstekend overzicht van de moderne filosofie, ze verbindt haar ook aan moderne kunst, literatuur en zelfs reclameboodschappen. Het is een rijkelijk geïllustreerd boek met een bijpassende website vol met extra luister- en kijkmateriaal. Hierdoor kunt u alles optimaal beleven. Kortom, een prachtig lees-, kijk- en luisterboek. 

Sinds Descartes, zo stelt uitgever Lemniscaat, heeft de radicale twijfel zijn intrede gedaan en is 'de geest uit de fles'. De filosofie van de afgelopen vier eeuwen laat zich beschrijven als één lange worsteling met de erfenis van de religie. Niet alleen de filosofie, maar de hele cultuur is van die worsteling doordrongen. Ger Groot: “Wie goed kijkt en luistert, kan in de architectuur van de Amsterdamse School, de schilderkunst van Caspar David Friedrich, de opera's van Wagner of een lied van Ramses Shaffy de filosofie van hun tijd waarnemen. Je ziet en hoort Kant en Schiller, Nietzsche en Sartre door de kunstwerken heen. Filosofie is overal, in alle hoeken van de samenleving - niet alleen in de kunsten, maar ook in reclameboodschappen, in pornografie en zelfs in de graffiti op straat.”

In 6 bijeenkomsten van ieder 2 uur bespreken we het boek en leert u alles over de moderne filosofie. Hierbij kunt u De Geest uit de Fles van te voren lezen of ervoor kiezen om het boek op eigen gemak na de bijeenkomsten door te lezen.

Dinsdag 27 oktober 2020
6 lessen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 119,00
Dhr. F.V. (Floris) Schleicher
Boek: De Geest uit de Fles (klik hier voor meer informatie)
19:30 - 21:30
Locatie: Volksuniversiteit Leiderdorp (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving nog open >
F.V. (Floris) Schleicher
F.V. (Floris) Schleicher
Floris Schleicher is filosoof en docent filosofie, maatschappijleer en maatschappijwetenschappen. Zijn interessegebieden binnen de filosofie zijn onder andere het gedachtegoed van de Frankfurter Schule en van de hedendaagse filosofen Byung- Chul Han en Slavoj Žižek.