Cursuscode: M40

Filosofie: Het goede leven en de vrije markt, deel 2

Cursuscode: M40

Wat is het goede leven en in hoeverre draagt marktwerking eraan bij? Op deze vragen geven filosofen Ad Verbrugge, Govert Buijs en Jelle van Baardewijk een antwoord in hun boek Het Goede Leven en de Vrije Markt. In gesprek met filosofen uit alle tijden – van Aristoteles tot Heidegger, van Kant tot Arendt en van Bentham tot Latour - én aan de hand van diverse films geven de auteurs een prikkelend perspectief op de prangende vragen van vandaag. Kunnen we momenteel spreken van een vrije markt? Hoe ga je als lokale gemeenschap om met internationale handel en internationaal contact? Hoe gaan we om met de macht en beïnvloeding van grote bedrijven? Speelt geld een te grote rol in ons leven? En wat bedoelen we eigenlijk met het goede leven?

Wat dat betreft is het geen wonder dat dit boek de Socratesbeker - de prijs voor meest urgente filosofieboek - won.

In het eerste deel van het boek, hoofdstuk 1 t/m 6 stond centraal hoe het moderne ideaal van vrijheid en economie is ontstaan. Daarbij gaan de auteurs in op de ideeën van klassieke denkers die nog verrassend actueel blijken als we nadenken over bovenstaande vragen.
In de zes bijeenkomsten van deze cursus wordt het tweede deel, hoofdstuk 7 t/m 11, behandeld. Dat deel gaat dieper in op wat volgens de auteurs de 5 dimensies van het goede leven zijn: relaties, instituties, het lichaam, de natuur en zingeving.

Denk en discussieer mee over de vragen of de vrije markt in haar huidige vorm het goede leven dichterbij brengt.

Dinsdag 28 september 2021
7 lessen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Dhr. F.V. (Floris) Schleicher
Boek: Het Goede Leven en de Vrije Markt (klik hier voor meer informatie)
Locatie: Sterrentuin (klik hier voor de adresgegevens)
F.V. (Floris) Schleicher
Floris Schleicher is filosoof en docent filosofie, maatschappijleer en maatschappijwetenschappen. Zijn interessegebieden binnen de filosofie zijn onder andere het gedachtegoed van de Frankfurter Schule en van de hedendaagse filosofen Byung- Chul Han en Slavoj Žižek.
Download de brochure 2021/2022
kaft 2020-2021