Cursuscode: M45

Ethiek, de filosofie van het goede leven

Cursuscode: M45

Een goed leven, wie wil dat nou niet? Maar wanneer heb je een goed leven en hoe bereik je het? Ethiek is de stroming in de filosofie waarin deze vragen beantwoord worden. In deze cursus zullen we ingaan op de antwoorden van filosofen Epictetus, Aristoteles, John Stuart Mill, Immanuel Kant en Hannah Arendt.

Stoïcijns, geluk of plicht? Kom erachter wat er bij jou past.

De cursus begint met twee filosofische stromingen waarin het belang van de juiste levenshouding voor een goed leven centraal staat: het stoïcisme en de deugdethiek. De praktische adviezen van deze twee eeuwenoude stromingen inspireren mensen tot vandaag de dag om hun leven te veranderen.

Het stoicisme biedt handvatten voor het bereiken van gemoedsrust. Epictetus, Marcus Aurelius en Seneca zijn de grote inspiratiebronnen van deze filosofie. Van hen kunnen we leren hoe we zelf gemoedsrust kunnen bereiken.

Aristoteles vroeg zich af hoe we gelukkig kunnen worden. Tijdens de tweede bijeenkomst zullen we ingaan op zijn antwoord op de vraag: de deugdethiek.

De twee grote ethische stromingen die we daarna  bespreken onderzoeken of een handeling goed is of niet. We bespreken de antwoorden hierop van Bentham en Mill (het utilitarisme) en van Kant (plichtethiek).

Als laatste bespreken we hoe we het kwaad kunnen vermijden. Dit was de belangrijkste vraag voor filosofe Hannah Arendt, naar aanleiding van de gruwelijkheden van de Tweede Wereldoorlog. Zij waarschuwt voor de banaliteit van het kwaad. Een verrassende invalshoek.

Donderdag 10 oktober 2019
5 lessen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Dhr. F.V. (Floris) Schleicher

Pen en papier.

F.V. (Floris) Schleicher
Floris Schleicher is filosoof en docent filosofie, maatschappijleer en maatschappijwetenschappen. Zijn interessegebieden binnen de filosofie zijn onder andere het gedachtegoed van de Frankfurter Schule en van de hedendaagse filosofen Byung- Chul Han en Slavoj Žižek.