Volksuniversiteit Leiderdorp
071-5411732
Cursuscode: KM3

The Messiah, oratorium van Georg Friedrich Händel

The Messiah, oratorium van Georg Friedrich Händel
Cursuscode: KM3

“Handel zegt dat hij de volgende winter helemaal niets wil doen, maar ik hoop hem te overtuigen om een nieuwe tekst te componeren, die ik voor hem heb samengesteld uit bijbelgedeelten om in de paasweek uit te voeren. Het onderwerp is de Messias.” Aldus Charles Jennens in 1741.

Händel was toen al 66 jaar oud. De oratoriumvorm had hij pas vanaf zijn 50ste jaar beoefend. Hij had zich meer beziggehouden met opera. Vandaar dat zijn oratoria ook bijna scenisch kunnen worden uitgevoerd.

Händel deed er maar 24 dagen over om dit grote werk componeren. The Messiah werd bij de eerste benefietuitvoering in Dublin, waar de dames verzocht werden niet in hoepelrok te komen vanwege plaatsgebrek, al een enorm succes en dat is dit werk gebleven tot op de huidige dag. Het wordt zowel met Pasen als met Kerst (en ook gedurende het hele jaar) overal uitgevoerd.

 

Woensdag 28 maart 2018
1 lezing van 1,5 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 15,00
Mw. A.C. (Aukelien) van Hoytema - van de Beugel
19:30 - 21:00
Locatie: 'De Sterrentuin' (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving nog open >
A.C. (Aukelien) van Hoytema - van de Beugel
A.C. (Aukelien) van Hoytema - van de Beugel
Aukelien van Hoytema studeerde Frans en piano in Genève en musicologie in Leiden en Utrecht. Zij was hoofd van de afdeling Culturele Programma’s van TROS Radio en Tros Radio-4. Zij produceerde en presenteerde TV- en radioprogramma’s, waaronder met name 33 jaar lang het programma ‘Een Goedemorgen Met ….’ op Radio-4. Zij presenteerde concerten in het Concertgebouw, de Philipszaal en De Nederlandse Opera en was bestuurslid van het Koninklijk Concertgebouw Orkest en van concoursen als het Internationale Vocalisten Concours. Zij schrijft teksten voor musicals, geeft lezingen over muziek en zingt in het damessalonorkest Salut d’Amour.