Cursuscode: KML3

Chopin, Liszt en hun liefdes

Cursuscode: KML3

Chopin en Liszt hebben elkaar gekend. Beiden waren briljante pianisten en schreven voor dit instrument grote hoeveelheden muziek. Chopin zelfs bijna uitsluitend voor de piano. Toch hadden ze totaal verschillende karakters. Chopin heeft in vergelijking tot Liszt maar heel weinig pianorecitals gegeven en Liszt was, wat men nu zou noemen, een “popster” achter de piano. De dames vielen flauw in zijn aanwezigheid.

Wat de beide heren verbindt is dat ze allebei op reis zijn gegaan met hun minnaressen, die allebei schrijfster waren. De dames hebben allebei, nadat de verbintenis met hun componisten voorbij was, een sleutelroman geschreven. George Sand over Chopin en Marie d’Agoult (ze had haar hoogadelijke man verlaten) over Liszt. Uit de laatste romance zijn kinderen geboren, o.a. Cosima, de latere echtgenote van Richard Wagner. Natuurlijk zal de muziek die tijdens deze romances geschreven werd, worden gehoord.

Woensdag 6 februari 2019
1 lezing van 1,5 uur aanvangstijd 20:00
Mw. A.C. (Aukelien) van Hoytema - van de Beugel
Locatie: Pluspunt (klik hier voor de adres gegevens)
A.C. (Aukelien) van Hoytema - van de Beugel
Aukelien van Hoytema studeerde Frans en piano in Genève en musicologie in Leiden en Utrecht. Zij was hoofd van de afdeling Culturele Programma???s van TROS Radio en Tros Radio-4. Zij produceerde en presenteerde TV- en radioprogramma???s, waaronder met name 33 jaar lang het programma ???Een Goedemorgen Met ???.??? op Radio-4. Zij presenteerde concerten in het Concertgebouw, de Philipszaal en De Nederlandse Opera en was bestuurslid van het Koninklijk Concertgebouw Orkest en van concoursen als het Internationale Vocalisten Concours. Zij schrijft teksten voor musicals, geeft lezingen over muziek en zingt in het damessalonorkest Salut d???Amour.