Volksuniversiteit Leiderdorp

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: K20

De archeologie van Ierland

De archeologie van Ierland
Cursuscode: K20

Al meer dan 10.000 jaar wonen er mensen in Ierland. Zij hebben vele sporen nagelaten. In deze cursus gaan we op zoek naar de belangrijkste archeologische vondsten van het eiland.

Rond 3000 v.Chr. bouwden de bewoners van Ierland graven van enorme stenen, die bedekt werden met grote heuvels (in Nederland zou je het hunebedden noemen). Bijzonder is dat in deze graven gedecoreerd werden met in steen gehakte spiralen en andere motieven. In deze graven werden vele mensen bijgezet.   

Zo’n 2000 jaar later werden er nog steeds stenen opgericht in Ierland, maar nu waren het steencirkels en rijen, die vlak bij de graven stonden. De mensen werden niet meer allemaal in één graf begraven, maar kregen een eigen graf. Ierland is rijk aan goud: in de rijkste graven zijn grote gouden sieraden gevonden.

Wanneer de Kelten naar Ierland kwamen is niet bekend, maar vanaf de derde eeuw v.Chr. is het door de vondst van prachtig versierde bronzen en gouden voorwerpen in Keltische stijl duidelijk dat in ieder geval een deel van Ierland door Kelten bewoond werd. In Ierland hebben Middeleeuwse monniken de verhalen van de Keltische cultuur opgeschreven: samen met de verhalen uit Wales zijn het de enige herinneringen aan de Keltische mythen die bewaard gebleven zijn. Een aantal van deze verhalen komen in de cursus aan de orde.

Vanaf de 9e eeuw vielen Vikingen Ierland binnen. In Dublin is een stad uit die periode teruggevonden.

Dinsdag 29 maart 2022
4 lessen van 2 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 79,00
Mw. drs. D. (Diana) de Wild
10:00 - 12:00
Locatie: Sterrentuin (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
drs. D. (Diana) de Wild
drs. D. (Diana) de Wild
Diana de Wild heeft aan de Universiteit van Leiden klassieke en Egyptische archeologie gestudeerd. Zij zegt hierover: ???Vertellen over deze twee onderwerpen doe ik met veel plezier. Daarom geef ik sinds 1991 zowel rondleidingen in het museum van oudheden te Leiden als cursussen en lezingen over thema´s uit de Griekse en Egyptische oudheid, o.a. bij volksuniversiteiten???.
Download de brochure 2021/2022
kaft 2020-2021
Hier kunt u ons 
programmaboekje 2021/2022
downloaden