Cursusnummer:
KL1

Vermeer

Kunst en Cultuur

Johannes Vermeer (1632-1675) is een van de grootste meesters uit de Hollandse Gouden Eeuw. Dat hij een voorkeur had voor tijdloze, ingetogen momenten blijkt heel duidelijk uit zijn werken. Zijn werk onderscheidt zich door subtiel kleurgebruik en een ideale compositie, en is met name beroemd vanwege de meesterlijke wijze waarop hij helder, kleurrijk licht gebruikt in zijn werk. Om die reden wordt hij soms ook raadselachtig gevonden. Hij werkte langzaam en met grote zorgvuldigheid en gebruikte vaak zeer kostbare pigmenten. Vermoedelijk heeft hij niet meer dan 50 werken gemaakt, waarvan er 35 bekend zijn. Drie daarvan zijn in het Mauritshuis, waaronder het ‘Meisje met de parel’ en het ‘Gezicht op Delft’. Het Rijksmuseum bezit vier van zijn werken, waaronder ‘Het straatje’ en ‘Het melkmeisje’. In zijn tijd was Vermeer niet erg bekend en was hij zelfs in vergetelheid geraakt. Aan het einde van de 19e eeuw werd hij herontdekt en van toen af groeide zijn reputatie.

Het Rijksmuseum organiseert van 10 februari tot 4 juni 2023, in samenwerking met het Mauritshuis, de grootste Vermeertentoonstelling tot nu toe. Zelden uitgeleende topstukken uit onder meer de National Gallery of Art (Washington) en de Gemäldegalerie Alte Meister (Dresden) komen naar Nederland. Sommige werken waren hier nooit eerder te zien.

Tegelijkertijd organiseert Museum Prinsenhof Delft de tentoonstelling ‘Het Delft van Vermeer’, die een beeld schetst van het bruisende stadsklimaat in het Delft van de 17de eeuw.

De lezing biedt een goede voorbereiding op deze tentoonstellingen.

 

Startdatum
Lesvorm