Cursusnummer:
KL10

Van Gogh in Auvers-sur-Oise

Van Gogh in Auvers-sur-Oise

Van Gogh in Auvers-sur-Oise 

In de laatste maanden van zijn leven verbleef Vincent van Gogh in Auvers sur Oise, een pittoresk dorp in de omgeving van Parijs. In het dorp brachten kunstenaars als Daubigny en Cézanne een deel van hun leven door.
Na zijn terugkeer uit de Provence verbleef Vincent van Gogh hier van 20 mei tot aan zijn dood op 29 juli 1890. Het waren intensieve maanden. Hij maakte hier zijn beroemde werken Boomwortels en Korenveld met kraaien.Ondanks zijn gevoelens van eenzaamheid en mislukking en zijn kwetsbaarheid zijn de laatste werken in die laatste fase enorm krachtig.Hij maakte een nieuwe artistieke ontwikkeling door.
In de lezing volgen wij hem in die periode en ook bekijken we wat hij betekend heeft als kunstenaar, ook na zijn dood. Zelf is de docente een paar keer in Auvers sur Oise geweest en wandelend over het korenveld, op weg naar zijn graf voel je de aanwezigheid van Vincent van Gogh.

De lezing is een goede introductie tot de tentoonstelling die van 12 mei tot en met 3 september te zien is in het Van Gogh Museum. Op de tentoonstelling zijn ruim 50 schilderijen te zien en 20 tekeningen die nog nooit eerder getoond werden.

Startdatum
Lesvorm