Volksuniversiteit Leiderdorp

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: KL88

Jan Mankes

Jan Mankes
Cursuscode: KL88

Enkele dagen nadat Nederland ‘op slot’ ging, zou in Museum MORE te Gorssel de tentoonstelling Jan Mankes. De werkelijkheid niet worden geopend. Wat een ‘feestelijke’ herdenking zou moeten worden van de 100ste sterfdag van ‘Nederlands meest verstilde schilder’ leek aanvankelijk een grote anticlimax. Maar nu de musea weer voorzichtig de deuren openen, kan men de expositie toch nog bezoeken (tot 25 oktober).

Bewondering past het werk van Mankes (1889-1920). De wijze waarop hij zijn tedere werken schilderde is, mede gezien zijn niet zo sterke gestel, haast een wonder te noemen. Zijn zachte, sobere portretten, zijn ingehouden stillevens en zijn krachtige dierstukken zijn uniek en hebben ook kunstenaars nà hem geïnspireerd, onder wie Henk Helmantel en Dick Ket. Hij stierf jong aan tbc en dat heeft bijgedragen tot een zekere mythevorming na zijn dood.

Om Mankes’ persoon ging de zweem hangen van geniale kluizenaar, die afkeer had van de luidruchtige wereld, hangen, maar niets is minder waar. Die genialiteit – alla, maar afkeer van de wereld had hij niet. Bij zijn leven al werd hij als kunstenaar erkend, zijn werk werd goed verkocht en werd in binnen- en buitenland verzameld.

Donderdag 17 september 2020
1 lezing van 1,5 uur aanvangstijd 14:00
Prijs: € 13,50
Mw. M. (Marijke) Tolsma
14:00 - 15:30
Locatie: Volksuniversiteit Leiderdorp (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving nog open >
M. (Marijke) Tolsma
M. (Marijke) Tolsma