Cursuscode: KL07

Het werk van M.C. Escher

Cursuscode: KL07

Maurits Cornelis Escher (1898 – 1972) is een van de bekendste grafische kunstenaars ter wereld. Hij fascineert jong en oud door zijn spel met perspectief, ruimte en werkelijkheid. De hoogtepunten van zijn oeuvre zijn sinds 2002 te zien in Het Paleis aan het Lange Voorhout te Den Haag.
Deze lezing biedt een kijkje in zijn leven en oeuvre. Na zijn grafische studie aan de School voor Bouw­kunde, Versierende Kunsten en Kunst­ambachten in Haarlem maakt hij reizen naar o.a. Spanje en Italië, die hem inspireren tot landschappen. Zijn vroegste werk omvat ook stillevens en portretten. Pas vanaf zijn veertigste maakt Escher de prenten die hem beroemd gemaakt hebben. Zijn gravures verbeelden vaak onmogelijke constructies, zoals Trappenhuis en Waterval, studies van oneindigheid, zoals Möbius Band met rode mieren, en in elkaar passende meetkundige patronen die geleidelijk in volstrekt verschillende vormen veranderen, zoals de Metamorfosen. Pas in de jaren vijftig kreeg hij in bredere kring erkenning als kunstenaar, vooral in de VS, en wetenschappers, zoals Stephen Hawking, ontdekten in zijn werk symmetrieën en thema's uit hun vakgebieden.

Vrijdag 18 februari 2022
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 14:00
Mw. L. (Lisette) le Blanc
Locatie: Sterrentuin (klik hier voor de adresgegevens)