Volksuniversiteit Leiderdorp

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: KML2

Het Weihnachtsoratorium van Bach

Het Weihnachtsoratorium van Bach
Cursuscode: KML2

Voor de zes achtereenvolgende officiële feestdagen voor de viering van Christus geboorte schreef Bach zes cantates, die uitgevoerd werden van Kerst 1734 tot en met Driekoningen 1735.

Bach gaat bijzonder inventief om met de instrumentatie. Hij past die in elke cantate heel precies aan. Voor elk van de zes feestdagen is dat weer anders. De muziek die hij gebruikt is vaak hergebruikt. Bach “recyclede” zijn eigen muziek. Dat was gebruikelijk in zijn tijd. Voor de juichende eerste cantate hergebruikt hij bijvoorbeeld materiaal uit zijn cantate voor de verjaardag van keurvorstin Maria Josepha. Zo zijn er tal van voorbeelden te noemen. Maar Bach weet er ondanks  dat hergebruik met overzicht een schitterend op elkaar afgestemd geheel van te maken.

 

Woensdag 19 december 2018
1 lezing van 1,5 uur aanvangstijd 20:00
Prijs: € 9,50
Mw. A.C. (Aukelien) van Hoytema - van de Beugel
20:00 - 21:30
Locatie: 'De Sterrentuin' (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving nog open >
A.C. (Aukelien) van Hoytema - van de Beugel
A.C. (Aukelien) van Hoytema - van de Beugel
Aukelien van Hoytema studeerde Frans en piano in Genève en musicologie in Leiden en Utrecht. Zij was hoofd van de afdeling Culturele Programma???s van TROS Radio en Tros Radio-4. Zij produceerde en presenteerde TV- en radioprogramma???s, waaronder met name 33 jaar lang het programma ???Een Goedemorgen Met ???.??? op Radio-4. Zij presenteerde concerten in het Concertgebouw, de Philipszaal en De Nederlandse Opera en was bestuurslid van het Koninklijk Concertgebouw Orkest en van concoursen als het Internationale Vocalisten Concours. Zij schrijft teksten voor musicals, geeft lezingen over muziek en zingt in het damessalonorkest Salut d???Amour.