Volksuniversiteit Leiderdorp

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: KL12

Het clair-obscur van Rembrandt van Rhijn`s “bankroet”

Het clair-obscur van Rembrandt van Rhijn`s “bankroet”
Cursuscode: KL12

Rembrandt’s financiële situatie vanaf 1656 is in historische zin vaak aangeduid als 'bankroet' of 'faillissement'. Eigenlijk is dat minder juist. Hij wás inderdaad insolvabel en hij kwam zijn verplichtingen niet meer na. Maar Rembrandt heeft juist een faillissement voorkomen door een beroep te doen op een uit het Romeins recht stammende procedure, genaamd 'cessio in bono', in Nederlands: 'boedelafstand'. 

Rembrandt heeft gebruik gemaakt van in zijn tijd nieuwe wetgeving en de Hoge Raad van Holland in juli 1656 boedelafstand verzocht. Hij kreeg deze vrijwel direct. De procedure duurde niet minder dan vier jaren tot december 1660. In de lezing komen de oorzaken van zijn financiële problemen, de hoofdrolspelers, het optreden van de curator en de gevolgen aan bod. Dat geldt ook voor de gevolgen van de financiële problemen voor zijn sociale leven, waaronder zijn vriendschap met Jan Six en zijn bestaan als schilder in zijn laatste jaren.

In Leiden zou Rembrandt nooit boedelafstand hebben verzocht. In Leiden namelijk moest de schuldenaar zichzelf gedurende drie dagen tussen half twaalf en half een in zijn ondergoed te kijk zetten op een trap van drie of vier treden voor het stadhuis om in aanmerking te komen voor “boedelafstand”. U zult horen hoe vaak daarvan door anderen gebruik werd gemaakt in Leiden.

Woensdag 27 november 2019
1 lezing van 1 uur aanvangstijd 20:00
Prijs: € 7,50
Dhr. M. (Mark) Aukema
20:00 - 21:00
Locatie: Volksuniversiteit Leiderdorp (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving nog open >
M. (Mark) Aukema
M. (Mark) Aukema
Mark Aukema was tot 1 juli van dit jaar advocaat bij en partner van het advocatenkantoor RWV in Leiden met als specialisme ondernemingsrecht en insolventierecht. Vanaf 1 juli is hij rechter in Rotterdam.