Cursuscode: KL13

De reconstructie van het geboortehuis van Rembrandt

Cursuscode: KL13

Leiden, de stad waar de beroemdste schilder ter wereld het levenslicht zag. Rembrandt van Rijn zag het daglicht op, naar wordt aangenomen, 15 juli 1606 in de Weddesteeg. De steeg lag binnen de middeleeuwse stadsgrenzen aan de stadswal enerzijds en aan de Rijn anderzijds. Op de stadswal had de familie van Rembrandt meerdere molens, ook de vader van Rembrandt was molenaar. Aan de Weddesteeg woonde hij met zijn ouders, broers en zussen in een molenhuis. Met uitzicht op de molen groeide de jonge Rembrandt en zijn familie op. Hij leerde hier tekenen, etsen en schilderen en groeide er uit tot een briljant schilder.

In de loop der eeuwen is het geboortehuis van Rembrandt verdwenen. Na gedegen onderzoek is de reconstructie van het geboortehuis gemaakt.  Ter ere van de 350e sterfdag van de schilder heeft Erfgoed Leiden (ELO) een 3d-reconstructie gemaakt van het huis en de omgeving waar hij opgroeide. De reconstructie is gebaseerd op historische bronnen, kaarten, bouwhistorisch- en archeologisch onderzoek naar de locatie, de vormgeving en het interieur.

In deze lezing vertelt Pieter-Jan De Vos over het onderzoek én het prachtige resultaat. En u kunt het resultaat ook bekijken in de vorm van virtual reality-beelden van een wandeling door de straten waar Rembrandt ook liep en van het huis waar hij geboren is.

Een sneak preview? Kijk op https://www.erfgoedleiden.nl/schatkamer/rembrandt/onderzoek.

Donderdag 19 december 2019
1 lezing van 1,5 uur aanvangstijd 19:30
Dhr. P.J. (Pieter-Jan) de Vos
P.J. (Pieter-Jan) de Vos
Pieter-Jan De Vos is bouwhistoricus bij Erfgoed Leiden en Omstreken (ELO). Hij studeerde geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Leuven en Conservation of Monuments and Sites aan het Raymond Lemaire Center. Zijn expertise omvat enerzijds bouwhistorisch onderzoek naar woonhuizen in stedelijke context en anderzijds digitale erfgoeddocumentatie. Hij is aangesloten bij de Bond Nederlandse Bouwhistorici, verbonden als expert member bij CIPA Heritage Documentation (ICOMOS), en geeft gastcolleges bij de Hogeschool Utrecht en de KU Leuven.