Volksuniversiteit Leiderdorp

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: KL05

De Muur van Hadrianus

De Muur van Hadrianus
Cursuscode: KL05

Het belangrijkste bouwwerk dat de Romeinen in Groot-Brittannië achter lieten was de Muur van Hadrianus. Keizer Hadrianus gaf rond 122 n.Chr. de opdracht om de muur te bouwen, zodat de barbaren werden gescheiden van de Romeinen. De muur was 117 kilometer lang en werd pas na 400 n.Chr. verlaten. Aan het einde van de negentiende eeuw kregen archeologen interesse in de muur en de forten, die langs de muur gebouwd waren.

In deze lezing schetst onze docente Diana de Wild een beeld van het leven langs de muur in de Romeinse tijd. Korte teksten, door archeologen gevonden, vertellen ons wie de muur bewaakten en hoe zij leefden, goden aanbaden en stierven. Daar horen onder andere de brieven bij, die gevonden zijn in Vindolanda, een fort en nederzetting ongeveer halverwege de muur. De brieven zijn geschreven op dunne houten plaatjes en vertellen ons dat er een legereenheid Bataven in Romeinse dienst gelegerd was bij de muur.

Dinsdag 3 december 2019
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 10:00
Prijs: € 13,50
Mw. drs. D. (Diana) de Wild
10:00 - 12:00
Locatie: Volksuniversiteit Leiderdorp (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving nog open >
drs. D. (Diana) de Wild
drs. D. (Diana) de Wild
Diana de Wild heeft aan de Universiteit van Leiden klassieke en Egyptische archeologie gestudeerd. Zij zegt hierover: ???Vertellen over deze twee onderwerpen doe ik met veel plezier. Daarom geef ik sinds 1991 zowel rondleidingen in het museum van oudheden te Leiden als cursussen en lezingen over thema´s uit de Griekse en Egyptische oudheid, o.a. bij volksuniversiteiten???.