Cursuscode: KL02

Charley Toorop (1891 – 1955)

Cursuscode: KL02

Charley Toorop (1891 – 1955) geldt als één van de belangrijkste Nederlandse expressionistische kunstenaars van de 20e eeuw. Zij schiep een eigenzinnig, zelfbewust en sociaal bewogen oeuvre. Charley was in haar tijd een moderne, zelfstandige en uitgesproken vrouw, die uitsluitend voor de kunst leefde.

Het vroege werk van Charley Toorop stond onder invloed van het expressionisme. Haar grote voorbeelden waren de schilders van Der blaue Reiter, zoals Kandinsky. In deze periode schilderde ze vooral landschappen, portretten en zelfportretten. Vanaf 1916 maakte zij deel uit van de kunstenaarsgroep Het Signaal, die een diepe beleving van de werkelijkheid voorstond door kleuren en lijnen zwaar aan te zetten en felle kleurcontrasten aan te brengen. Eind jaren twintig veranderde haar wijze van schilderen in een min of meer expressief-realistische stijl, waarin ze vooral arbeiders, boeren en gewone mensen schilderde.

Haar woning en atelier in het Noord-Hollandse Bergen werd een ontmoetingsplaats voor beeldend kunstenaars, musici, schilders en schrijvers. Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld, Bart van der Leck en de dichter Adriaan Roland Holst behoorden tot haar vriendenkring. Tijdens de Tweede Wereldoorlog schilderde zij een aantal indrukwekkende schilderijen, die met name de ellende weergaven van de gewone man of vrouw, levend onder het oorlogsgeweld.

In de lezing volgen we haar leven aan de hand van haar indrukwekkende oeuvre.

Veel werk van Charley Toorop is te zien in het Centraal Museum Utrecht en Museum More in Gorssel.

Vrijdag 27 september 2019
1 lezing van 2,5 uur aanvangstijd 14:00