Volksuniversiteit Leiderdorp

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: KL14

Breitner versus Israëls

Breitner versus Israëls
Cursuscode: KL14

George Hendrik Breitner (1857-1923) en Isaac Israels (1865-1934) maakten in hun jonge jaren deel van wat je wel ‘de tweede generatie’ van de Haagse school kunt noemen. Zij braken echter met het realisme van de Haagse school en ontwikkelden zich tot vooraanstaande leden van de Amsterdamse Impressionisten. Beiden waren uiteindelijk gevierde kunstenaars, die elkaar gedurende hun gehele carrière hebben bewonderd, benijd en geïnspireerd, en die dankzij hun jarenlange wedijver het beste in elkaar naar boven wisten te halen. 

Na hun opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag legden beiden zich eerst toe op dezelfde thema’s. Isaac Israels, zoon van Jozef Israels, werd al op de zeer jeugdige leeftijd van 16 jaar, zo is te lezen op de website van het Kunstmuseum, gezien als de kroonprins van de Nederlandse schilderkunst. Breitner zag dat enigszins jaloers aan. Israels voelde al snel de noodzaak om zijn eigen weg te vinden en verhuisde naar Amsterdam, in 1886 gevolgd door Breitner. Daar bewogen de twee schilders zich in dezelfde kringen en schilderden zij dezelfde thema’s, waarbij Israels zijn tekenachtige stijl verruilde voor de losse toets van Breitner.
Breitner ontwikkelde zich tot een getalenteerd schilder van het moderne leven in de stad. Israels bleef echter zoeken. Hij tekende veel, maar voltooide weinig schilderijen en jarenlang exposeerde hij niet. Het werk van Breitner inspireerde én intimideerde hem. Hun rivaliteit en de onderlinge spanningen mondde in 1894 uit in een ruzie die pas werd bijgelegd in 1903, toen zij al een vooraanstaande positie in de kunstwereld hadden verworven.

 Het Kunstmuseum Den Haag, het voormalige Gemeentemuseum, wijdt van 1 februari t/m 20 mei 2020 een tentoonstelling aan deze twee schilders, onder de titel ‘Breitner vs. Israels, vriendschap en rivaliteit’. De lezing bereidt u op deze tentoonstelling voor.

Vrijdag 20 maart 2020
1 lezing van 1,5 uur aanvangstijd 10:30
Prijs: € 11,50
Mw. M. (Marijke) Tolsma
10:30 - 12:00
Locatie: Volksuniversiteit Leiderdorp (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving nog open >
M. (Marijke) Tolsma
M. (Marijke) Tolsma