Volksuniversiteit Leiderdorp

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: K30

100 meesterwerken van Hollandse en Vlaamse kunst 1350 - 1750

100 meesterwerken van Hollandse en Vlaamse kunst 1350 - 1750
Cursuscode: K30

Het digitaal netwerk CODART is in 1998 in het leven geroepen voor museumconservatoren die, waar ook ter wereld, oude kunst uit de Lage Landen beheren. Ook liefhebbers en wetenschappers kunnen de website raadplegen. CODART is uitgegroeid tot een gerenommeerde gids voor musea en tentoonstellingen van Noord-Europese kunst in het algemeen en ontplooit vele activiteiten (symposia, recensies van tentoonstellingen en boeken, kijkjes-achter-de-schermen). Inkomsten verwerft CODART via het ministerie van OC&W en diverse culturele fondsen. 

Een van de activiteiten die CODART recentelijk heeft ondernomen is het samenstellen van de 'Canon van de Lage Landen' (zie https://canon.codart.nl/). Leden en ook 'het Grote Publiek' konden deelnemen aan de verkiezing. De canon bestaat uit 100 belangrijkste en/of meest interessante werken die zijn ontstaan in wat thans zijn Nederland en Vlaanderen tussen ca. 1350 en 1750. Aan het samenstellen waren vooraf regels verbonden: niet meer dan twee werken per kunstenaar per discipline (dus bijv. maximaal twee tekeningen van Rembrandt, twee schilderijen etc.). Ook voorwerpen van kunstnijverheid en beeldhouwkunst dongen mee. 

De lijst die aldus ontstond is heel verrassend, en chronologisch geordend geeft hij een prachtig en nét weer anders overzicht van de kunst uit de Lage Landen - van 1350 tot 1750.  

 In vier lezingen krijgt u een inkijkje in wat door museummensen wordt beschouwd als de crème de la crème van Nederlandse en Vlaamse Oude Kunst. De keuze is per lezing verschillend, de nadruk wordt telkens verlegd: er is een chronologisch blok, een blok met enkel Vlaamse kunst en een lezing met alleen topstukken van de Grote Schilders - Rembrandt, Rubens, Vermeer. U zult na afloop zien dat zelfs heel bekende werken nog geheimen hebben, en dat er veel meer bestaat dan alleen beroemde museumstukken om toch tot de topkunst te horen. 

Na afloop zullen we het erover hebben: welk kunstwerk is volgens ú een plek in de canon waard?

De cyclus omvat de volgende lezingen:

 • De oudste topkunst
  Prachtige werken uit de 14de een 15de eeuw, nu misschien wat weggezakt in het collectieve geheugen, maar voor het verdere verloop van de kunstgeschiedenis van groot belang.
  Vrijdag 20 november 2020, 14.00 – 15.30 uur
 • Onbekend, maar niet meer onbemind
  Minder bekende kunstenaars, die werkelijk schitterend werk hebben gemaakt en dus terecht in de erelijst zijn opgenomen.
  Vrijdag 18 december 2020, 14.00 – 15.30 uur
 • Driedimensionale topkunst
  Tot de meest hoogstaande kunst uit de Lage Landen behoren ook prachtig beeldhouwwerk, zilveren pronkstukken, maar ook bv. bruidshandschoenen uit 1600.
  Vrijdag 22 januari 2021, 14.00 – 15.30 uur
 • Top of the Bill
  Rembrandt, Frans Hals, Rubens, Jan van Eyck - in de Codart Canon konden ze niet ontbreken. Welke stukken van de allergrootste kunstenaars, van wie bijna elk werk een topstuk genoemd kan worden, zijn opgenomen in die lijst?
  Vrijdag 19 februari 2021, 14.00 – 15.30 uur
Vrijdag 20 november 2020
4 lezingen van 1,5 uur , elke 4 weken aanvangstijd 14:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 50,00
Mw. M. (Marijke) Tolsma
14:00 - 15:30
Locatie: Volksuniversiteit Leiderdorp (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving nog open >
M. (Marijke) Tolsma
M. (Marijke) Tolsma