Volksuniversiteit Leiderdorp

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: KL10

Wandeling ‘Rembrandt en Leiden’

Wandeling ‘Rembrandt en Leiden’
Cursuscode: KL10

Iedereen weet wel dat hij in Leiden is geboren, naar algemeen aangenomen wordt op 15 juli 1606. Dit jaar zullen dus wel héél veel Leidenaren en bezoekers even door de Weddesteeg, waar zijn geboortehuis stond, lopen om als het ware een tribuut aan hem te brengen.
Als jongste zoon van een welgestelde moutmolenaar hoefde hij niet het bedrijf van zijn vader over te nemen, maar heeft hij zelf zijn beroep mogen en kunnen kiezen. Waar zijn ouders een academische opleiding tot advocaat, arts of predikant wel zagen zitten, strandde hij al op de voorbereidende school, de Latijnse School aan de Lokhorststraat. We weten niet of hij hele dagen alleen maar poppetjes zat te tekenen, maar tekenen was toch wel zijn lust en zijn leven en dat zijn ouders hem naar een goede schilder zonden om daar het vak van kunstschilder te leren, is achteraf zeer te prijzen. In het atelier van Jacob Isaecksz. van Swanenburch aan de Langebrug, thans nr. 89, is een leuke presentatie van zijn leven in het Leiden van die tijd te zien, die een bezoek zeker waard is.
In de rondleiding zullen alle belangrijke nog aanwezige panden die hij ook gekend moet hebben en die een relatie met hem hadden, gepasseerd worden en daarbij zal uiteraard een toelichting gegeven worden. En wie vragen heeft over de Leidse tijd van Rembrandt ..…

De wandeling begint in Café-Restaurant Tabu, Rembrandtstaat 27, Leiden, waar u een kopje koffie of thee wordt aangeboden.

Zondag 20 oktober 2019
1 wandeling van 2 uur aanvangstijd 14:00
Prijs: € 19,00
Dhr. P. (Piet) de Baar
14:00 - 16:00
Locatie: Start bij Café-Restaurant Tabu (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving nog open >
P. (Piet) de Baar
P. (Piet) de Baar
Piet de Baar was meer dan veertig jaar verbonden aan het Gemeentearchief Leiden (thans Erfgoed Leiden en Omstreken) en verwierf daar in diverse functies veel kennis over de geschiedenis van Leiden en omstreken. Vanzelfsprekend was daar ook Rembrandt een onderdeel van, waarbij de nadruk niet zozeer op hemzelf als wel op zijn familie en kennissenkring viel. Hierover publiceerde hij ook artikelen en een genealogisch overzicht. Al vroeg trad hij ook op als stadsgids, tegenwoordig vooral als lid van het Gilde. Is zeer actief in verschillende activiteiten van de Historische Vereniging Oud-Leiden.