Cursuscode: KVM02

Keizer Domitianus: god op aarde

Cursuscode: KVM02

In december 2021 start in het RMO een grote, internationale tentoonstelling over Domitianus, keizer van het Romeinse rijk van 81 tot 96 na Chr. Zijn regeringsperiode geldt als een van de gouden tijden van het imperium. Toch werd hij vermoord en na zijn dood bespot, verguisd en uiteindelijk vergeten.

Met zijn vader Vespasianus en broer Titus vormde Domitianus de Flavische dynastie. Kunst en literatuur vierden hoogtij, en er vonden toen opmerkelijke historische gebeurtenissen plaats, zoals de verwoesting van Jeruzalem (70 na Chr.) en de uitbarsting van de Vesuvius (79 na Chr.), waarbij Pompeii en Herculaneum werden bedolven. Domitianus bouwde het Rome dat u vandaag de dag kent: zijn paleis op de Palatijn, de boog van Titus, het stadion dat zijn vorm aan het huidige plein Piazza Navona gaf. En vooral het bouwwerk dat de kroon op Domitianus’ regering was: het Colosseum.
De tentoonstelling toont portretten en standbeelden van Domitianus en leden van de keizerlijke familie, fragmenten van muurschilderingen en mozaïeken uit villa’s en paleizen, beelden van goden en godinnen, sieraden van goud en edelstenen, luxe glaswerk, servies en grafmonumenten. Projecties en 3D reconstructies geven een beeld van het leven in het Rome van de eerste eeuw, mét de spectaculaire nieuwe monumenten.

Dinsdag 22 februari 2022
1 excursie van 2 uur en 15 min aanvangstijd 10:15
Mw. drs. D. (Diana) de Wild
Locatie: Rijksmuseum van Oudheden (klik hier voor de adresgegevens)
drs. D. (Diana) de Wild
Diana de Wild heeft aan de Universiteit van Leiden klassieke en Egyptische archeologie gestudeerd. Zij zegt hierover: ???Vertellen over deze twee onderwerpen doe ik met veel plezier. Daarom geef ik sinds 1991 zowel rondleidingen in het museum van oudheden te Leiden als cursussen en lezingen over thema´s uit de Griekse en Egyptische oudheid, o.a. bij volksuniversiteiten???.
Download de brochure 2021/2022
kaft 2020-2021