Volksuniversiteit Leiderdorp

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: KVM7

De Lakenhal

De Lakenhal
Cursuscode: KVM7

Het Leidse stedelijk museum De Lakenhal is sinds 1874 gevestigd in de monumentale 'Laecken-Halle' uit 1640. Hier werd het wereldberoemde Leidse laken gekeurd en van een loodje voorzien. Om vestiging in dat historisch monument mogelijk te maken werd door stadsarchitect J.W. Schaap een trappenhuis toegevoegd en de tweede verdieping verbouwd tot tentoonstellingsruimte. In de jaren daarna werd het gebouw nog enkele keren uitgebreid, onder meer met de zogenaamde Papevleugel (1922), genoemd naar de gulle gever. Vanaf 2016 vond de recent afgeronde grote uitbreiding, renovatie en restauratie plaats.

Voor de restauratie is Julian Harrap Architects verantwoordelijk, de uitbreiding werd ontworpen door architectenbureau Happel Cornelisse Verhoeven uit Rotterdam. De restauratie concentreert zich op de 17e-eeuwse Laecken-Halle en de achterplaats. Deze werd omgezet in een centraal binnenplein. Hier zijn de vier gebouwdelen (de 17e-eeuwse lakenhal, de 19e-eeuwse kunstzalen, de 20e-eeuwse Papevleugel en de nieuwe, 21e-eeuwse tentoonstellingszalen) zichtbaar en toegankelijk. Sporen van bijna 375 jaar bouwgeschiedenis worden daarbij niet uitgewist, maar juist getoond. Daardoor krijgt elk gebouwdeel zijn eigen karakter. De vorm en schaal van de uitbreiding zijn geïnspireerd op de historische bebouwing in de omgeving.

Het nieuwe gebouw is inmiddels al flink in de prijzen gevallen. In de categorieën ‘Publiek gebouw’ en ‘Interieur’ kreeg het de Architectenweb Award 2019. Het won de Abe Bonnemaprijs 2019, en het gebouw kreeg een eervolle vermelding bij de Rijnlandse Architectuurprijs 2019.

 

Vrijdag 21 mei 2021
1 x: lezing met rondleiding van 2 uur aanvangstijd 10:00
Prijs: € 17,50
Mw. N. (Ninke) Happel

In de prijs is de toegang tot het museum niet inbegrepen.

10:00 - 12:00
Locaties: De Lakenhal, locatie lezing, Museum De Lakenhal (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
N. (Ninke) Happel
N. (Ninke) Happel