Volksuniversiteit Leiderdorp

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: KVM3

Bali - Welcome to paradise?

Bali - Welcome to paradise?
Cursuscode: KVM3

Iedereen gaat naar het Indonesische eiland Bali, is er geweest of heeft het op zijn bucketlist. Verleidelijke reisbeschrijvingen en enthousiaste blogs van vakantiegangers garanderen je een droomvakantie. En dat is begrijpelijk; alles wat de toerist wenst is hier volop aanwezig: vriendelijke locals, een heel eigen cultuur met het overal aanwezige hindoeïsme en de sierlijke tempels, rituelen en versieringen, volop mogelijkheden voor spirituele verdieping en yogascholen te kust en te keur, galeries en marktjes vol aantrekkelijk geprijsde koopwaar. En niet te vergeten mooie surfstranden: een paradijs. De tentoonstelling BALI- Welcome to Paradise !? neemt u mee naar dit geliefde vakantieoord.

Alleen: deze idyllische schets is niet het complete verhaal. De tentoonstelling vertelt het complete verhaal wél en zorgt ervoor dat de bezoeker die als nieuwsgierige toerist de expositie betreedt, als geïnspireerde reiziger met nieuwe inzichten en een completer beeld het museum verlaat.

Want de realiteit anno 2018 is, dat Bali in rap tempo verstedelijkt. En waar eens rijstvelden waren, verrijzen nu grote hotels. Plastic afval hoopt zich overal op en er dreigt een tekort aan water. Wat dit betekent voor het eiland en de bewoners, kom je te weten aan de hand van verschillende actuele reportages en interviews met Balinezen.

Het overal aanwezige hindoeïsme met de verschillende uitingen, niet weg te denken uit het dagelijks leven, is een ander belangrijk thema. En kunst, van vroeger en nu, loopt als een rode draad door de tentoonstelling.

Ook ga je terug in de tijd: aan de hand van de beroemde collecties uit de volkenkundige musea komt u meer te weten over de koloniale geschiedenis en de impact daarvan. Hoe de verovering van Bali en de heftige strijd die daarmee gepaard ging, vergeten moest worden en hoe voor dat doel het imago van Bali als idyllisch, kunstzinnig toeristenparadijs doelbewust werd geschapen door Nederlanders.

Het complete verhaal van Bali, het paradijselijke eiland, wordt ingekleurd door bijzondere ontmoetingen met diverse eilandbewoners, en hoor wat de priester in deze tijd beweegt, welke missie de kritische kunstenaar heeft en hoe de hoteleigenaar zijn toekomst ziet.

In de prijs is de toegang tot Museum Volkenkunde niet inbegrepen. Deze bedraagt € 14,00 (Museumkaart: gratis).

 

Vrijdag 14 december 2018
1 x: lezing met museumbezoek van 2 uur aanvangstijd 10:30
Prijs: € 15,00
Mw. Deskundige Museum Volkenkunde
10:30 - 12:30
Locatie: Museum Volkenkunde (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving nog open >
Deskundige Museum Volkenkunde
Deskundige Museum Volkenkunde