Cursusnummer:
K46

Architectuur in de Zuidas van Amsterdam

Architectuur in de Zuidas van Amsterdam

Langs de Amsterdamse Ring Zuid, kortweg ‘de Zuidas’, is een grootstedelijke ontwikkeling van internationale proporties gaande. In het gebied is en wordt een groot aantal opmerkelijke gebouwen van de modernste architectuur gebouwd naar ontwerp van vaak internationaal vooraanstaande architecten. De Zuidas is het reisdoel van een excursie van een hele dag waarin we kennismaken met het gebied en een aantal gebouwen wat uitgebreider zullen bekijken. 

De excursie start bij het Informatiecentrum Zuidas in het WTC, vrijwel naast station Amsterdam Zuid. Daar wordt bij de indrukwekkende maquette van het Zuidas-gebied een presentatie gegeven van de stedenbouwkundige ontwikkeling vanaf het plan Zuid van Berlage (uit 1927 – zie de tekening) tot de voltooiing van Zuidasdok, de complete herbouw van weg- en spoorinfrastructuur (in 2036?).

We bezoeken het gebouw Circl, een op initiatief van ABN-AMRO opgezet platform met tal van activiteiten om duurzaamheid en circulaire economie te bevorderen. Onze docent geeft daar een presentatie over de gebouwen die we gaan bezoeken. Aansluitend een rondleiding door het Circl-gebouw en een lunch in het Circl-restaurant.
Na de lunch volgt een wandeling door het Zuidasgebied langs de talrijke interessante gebouwen die doorgaans niet bezocht kunnen worden. We ‘beklimmen’ de Valley, stellig een van de meest opmerkelijke gebouwen in het gebied, een ontwerp van Winy Maas (MVRDV), en we bezoeken het Van der Valkhotel Amsterdam Zuidas, door de BNA benoemd tot beste gebouw van 2021. Het gebouw is ontworpen door Wiel Arets Architects en het ontving het hoogst haalbare duurzaamheidscertificaat. In het hotel, enkele minuten lopen van station Amsterdam RAI, drinken we ter afsluiting nog gezamenlijk een drankje.

 

  • 1 excursie van 7 uur Toon details
    • 1: dinsdag 9 mei 2023 - 10:00
  • € 95,00
  • ir. Jan van Iersel
Startdatum
Lesvorm