Cursusnummer:
KL17

De Haagse School in een ander licht

Tot en met 25 augustus is in het Kunstmuseum Den Haag een tentoonstelling te zien van de meesters van de Haagse School.

Den Haag was rond 1860 cultureel gezien zeer bloeiend. Kunstenaars als Mesdag, Weissenbruch, Jozef Israëls en  de gebroeders Maris trokken er op uit om de omgeving vast te leggen. Zij waren zeer succesvol en inspireerden Breitner en van Gogh.

De meeste schilderijen van de Haagse School tonen het Hollandse landschap. Dankzij de productie van kant-en-klare verf in tubes en de aanleg van nieuwe spoorlijnen, konden de kunstenaars erop uit trekken en in de buitenlucht werken. De vele olieverfstudies die zij maakten, dienden tijdens de koudere wintermaanden in het atelier als inspiratiemateriaal voor realistisch weergegeven landschappen. Toch geven de schilderijen niet altijd een exacte situatie weer. De focus ligt op de weergave van licht en atmosfeer in grootse luchten en de reflectie van licht op het water. In de woorden van Willem Maris: “Ik schilder geen koeien, ik schilder licht”. Schilders van de Haagse School stonden aan de wieg van het Gemeentemuseum (nu: Kunstmuseum) in Den Haag en schonken ook werken aan het museum.

De lezing biedt een goede voorbereiding aan de tentoonstelling van de meesters van de Haagse School, ‘De Haagse School in een nader licht’ die tot en met 25 augustus te zien is in het Kunstmuseum Den Haag.

Lesvorm