Cursuscode: K21

Oude culturen van Europa III: de Vikingen

Cursuscode: K21

Van de negende tot de elfde eeuw n.Chr. waren de Vikingen in heel noordelijk Europa gevreesde plunderaars. Veel kustplaatsen, maar ook dorpen en steden verder landinwaarts, werden verwoest door de Noormannen of Vikingen uit Scandinavië. Ze kwamen in hun slanke, snelle drakenschepen om zoveel mogelijk kostbaarheden te roven. Later veroverden ze delen van West-Europa.

Maar niet alleen om te plunderen gingen de Noormannen te scheep: zij dreven handel, vormden de lijfwacht van de Byzantijnse keizer, koloniseerden IJsland en ontdekten Amerika. Bijzonder is dat op verschillende plaatsen in Scandinavië boten uit de Vikingtijd zijn teruggevonden.

Het grootste deel van de Noormannen bleef in Scandinavië. Nu vinden archeologen de sporen van grote nederzettingen, waar ambachtslieden prachtige kunst maakten en door handelslieden uit de hele wereld handel werd gedreven. In deze cursus komen zowel de plundertochten, de geschiedenis als de archeologische resten van de Vikingen aan de orde. In deze cursus komen zowel de plundertochten, de geschiedenis als de archeologische resten van de Vikingen aan de orde.

Dinsdag 21 januari 2020
4 lezingen van 2 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Mw. drs. D. (Diana) de Wild
drs. D. (Diana) de Wild
Diana de Wild heeft aan de Universiteit van Leiden klassieke en Egyptische archeologie gestudeerd. Zij zegt hierover: ???Vertellen over deze twee onderwerpen doe ik met veel plezier. Daarom geef ik sinds 1991 zowel rondleidingen in het museum van oudheden te Leiden als cursussen en lezingen over thema´s uit de Griekse en Egyptische oudheid, o.a. bij volksuniversiteiten???.