Volksuniversiteit Leiderdorp

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: K41

De kruitramp

De kruitramp
Cursuscode: K41

Het gebied van Leiden dat in 1807 getroffen werd door de kruitramp, werd getooid met de namen ‘de Kleine Ruïne’ (aan de stadszijde van de Steenschuur) en ‘de Grote Ruïne’ (de overzijde van de Steenschuur). Het gebied is eigenlijk maar heel langzaam weer gevuld met gebouwen (en uiteraard het van der Werff park). Zo werd op de Kleine Ruïne in 1856 – 1859 het Kamerlingh Onnes Laboratorium gebouwd, dat zo’n halve eeuw later “het koudste plekje op aarde” werd. Tegenwoordig is het gebouw, na een ingrijpende renovatie en verbouwing door Hans Ruijssenaars in 2004, in gebruik bij de Rechtenfaculteit. In 2008 werd het uitgeroepen tot het mooiste oude gebouw in Leiden dat een nieuwe functie had gekregen.

In 1913 werd aan de Raamsteeg het nieuwe gebouw van het Rijksmuseum van Natuurlijke Historie geopend, de voorganger van Naturalis. In de tachtiger jaren werd het verbouwd en nadat in 1998 het nieuwe gebouw van Naturalis in gebruik werd genomen, kwam het leeg te staan. Inmiddels is het in gebruik als opslag- en magazijnruimten voor musea.

In het gebied dat zwaar werd getroffen door de kruitramp staan nog meer interessante gebouwen, zoals de Lodewijkskerk, zwaar beschadigd door de kruitramp, maar herbouwd, en het voormalige politiebureau aan de Zonneveldstraat, gebouwd in de stijl van de Amsterdamse school. Een heel bijzonder gebouw is de brandslangentoren, die is overgebleven van de brandweerkazerne. Na enige strijd met de gemeente is de toren aan de Langebrug, hoog en slank, behouden, en wordt deze omringd door nieuwgebouwde studentenappartementen.

In het gebied zijn ook archeologische vondsten uit de Middeleeuwen gedaan, waarvan het interessant is kennis te nemen.

Donderdag 14 februari 2019
3 lessen van 2 uur , elke 2 weken aanvangstijd 10:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 47,50
Dhr. prof. ir. A.P.J.M. (Fons) Verheijen, Dhr. ir. J.M. (Jan) van Iersel, Dhr. H. (Hans) Ruijssenaars
10:30 - 12:30
Locatie: Sijthoff-Leiden (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving nog open >
prof. ir. A.P.J.M. (Fons) Verheijen
prof. ir. A.P.J.M. (Fons) Verheijen
Fons Verheijen is een Nederlands architect. Hij studeerde in 1975 cum laude af aan de Technische Hogeschool in Delft. Hij was van 2000 tot 2008 op de faculteit Bouwkunde hoogleraar op de leerstoel Architectural Engineering. Verheijen is vooral bekend van grote werken als het Achmeagebouw in Leiden, winkelcentrum Alexandrium in Rotterdam, The Wall in Utrecht en het archeologisch museum Huis van Hilde in Castricum.