Volksuniversiteit Leiderdorp

Bestellijst

Geen bestellingen

Kunst en Cultuur

Kunst en Cultuur

In ons aanbod vindt u ook Oude Culturen (De oudheid in de Provence), moderne architectuur (geschiedenis en voorbeelden van moderne architectuur in de regio) en muziek.

Vier opmerkelijke musea

Moderne architectuur – voor sommigen een vreugde, voor anderen een ongemakkelijk gevoel.

Wat bedoelen wij eigenlijk met het begrip “moderne architectuur”? Kan iets dat al een dikke eeuw oud is eigenlijk wel ‘modern’ genoemd worden? Een aanduiding die vele stromingen en uitingen kent maar steeds als modern wordt aangeduid om de breuk met een langer verleden te markeren, verdient het om uitgediept te worden.

Wat zijn de drijfveren die het begin van de moderne architectuur hebben bepaald en hoe is het nu, hoe is de relatie met ontwikkelingen in de maatschappij, wat zijn de uitdagingen waar deze architectuur steeds weer een antwoord op formuleert? Wat is de reden van een haat-liefde verhouding tot het begrip ‘moderne architectuur’ en waarom zijn er ook weer neigingen om terug te grijpen op oudere periodes?

Waar en waarom wordt moderne architectuur beschermwaardig?

 Anders dan wij hebben aangekondigd in ons programmaboekje 2019-2020 besteden wij dit voorjaar geen aandacht aan het thema ‘Leiden zeezijde’, maar bezoeken wij vier vooraanstaande musea in de regio. Vooraanstaand vanwege hun collectie en de tentoonstellingen die zij organiseren, zeker, maar vooraanstaand ook omdat zij gevestigd zijn in een opmerkelijk gebouw.

De bezoeken omvatten een lezing over het gebouw, meestal door de architect die het gebouw heeft ontworpen, en, na koffie of thee, een rondleiding om en in het museumgebouw in kwestie. Na afloop van het bezoek kunt u desgewenst ook de collectie en tentoonstellingen in de musea bezoeken.

Programma ‘Moderne Architectuur voorjaar 2020’

Het programma omvat:
1.       Naturalis
          
Vrijdag 3 april 2020, 10.30 – 12.30 uur
2.       
Het Lisser Art Museum
          
Vrijdag 17 april 2020, 14.00 – 16.00 uur
3.       De Lakenhal
          
Vrijdag 15 mei 2020, 10.00 – 12.30 uur
4.       Het Kunstmuseum Den Haag
          
Vrijdag 5 juni 2020, 10.30 – 12.30 uur

Hieronder vindt u de nadere toelichting per bezoek.

    Lees meer