Volksuniversiteit Leiderdorp
071-5411732
Cursuscode: C65g

Liever lokaal: vlees

Liever lokaal: vlees
Cursuscode: C65g

Het Nederlands cultureel culinair en levend erfgoed bestaat uit 6 onderdelen: 
- huisdieren (van paard tot kip, ook bijen), 
- groente,
- fruit,
- granen, 
- vis-, schaal- en schelpdieren (en in de toekomst zeewier) 
- wild en paddenstoelen, en wildpluk (o.a. bessen en vlierbloesem). 

Deze zes items maakten de Nederlandse dis tot wat die was, regionaal maar vermaard. Vanaf de Gouden Eeuw tot nu toe in wisselende toepassingen, en van eigen bodem, van eigen terroir, zo dicht mogelijk uit de buurt. Dus gebruik maken van o.a. Leidse hangers (tuinbonen), Bloemendaalse gele kool en Zwijndrechtse wijnpeer. Onze voorouders kenden ze wel. Zo waren oesters ooit volksvoedsel en mosselen voer voor de rijken. Ooit aten we steur. Nu is die zo goed als verdwenen.
Kortom, de Nederlandse keuken is méér dan zuivel (kaas, boter en eieren) en worsten verwerkt in de snert en stamppot. Tegenwoordig kent de Nederlandse keuken een revival en worden Nederlandse chef-koks weer wereldwijd erkend.
Ook rondom Leiden en Leiderdorp kan meer met de biodiversiteit uit de omgeving gedaan worden, maar wie eet er nu nog snoek uit de Kaag of kluwenzuring uit het moeras? 

De docent neemt u deze avond mee op een culinaire proeftocht langs lokaal vlees.
U krijgt een bepaalde smaak te proeven (zoet, zuur, zout, bitter en umami) om te leren wat nu precies de Nederlandse ‘terroir’ is. 

Dinsdag 17 april 2018
1 workshop van 2 uur aanvangstijd 10:00
Prijs: € 23,00
Dhr. H.E.A. (René) Zanderink
10:00 - 12:00
Locatie: 'De Sterrentuin' (klik hier voor de adres gegevens)
Cursus geannuleerd >
H.E.A. (René) Zanderink
H.E.A. (René) Zanderink
René Zanderink, ecogastronoom, is bioloog en journalist en beheerder van de tuinkas van het Rijksmuseum. Hij schrijft artikelen in diverse publicaties en geeft cursussen op het terrein van culinair erfgoed. Hij is co/auteur van het prijswinnende boek ‘Liever Lokaal’, het gouden Kookboek 2015. Hij is verbonden aan Slow Food Nederland en aan het kenniscentrum voor natuur en Economie Triple E.