Volksuniversiteit Leiderdorp
071-5411732
Cursuscode: C61f

Liever lokaal: drank

Liever lokaal: drank
Cursuscode: C61f

Het Nederlands cultureel culinair en levend erfgoed bestaat uit 6 onderdelen: 
- huisdieren (van paard tot kip, ook bijen), 
- groente,
- fruit,
- granen, 
- vis-, schaal- en schelpdieren (en in de toekomst zeewier) 
- wild en paddenstoelen, en wildpluk (o.a. bessen en vlierbloesem). 

Deze zes items maakten de Nederlandse dis tot wat die was, regionaal maar vermaard. Vanaf de Gouden Eeuw tot nu toe in wisselende toepassingen, en van eigen bodem, van eigen terroir, zo dicht mogelijk uit de buurt. Dus gebruik maken van o.a. Leidse hangers (tuinbonen), Bloemendaalse gele kool en Zwijndrechtse wijnpeer. Onze voorouders kenden ze wel. Zo waren oesters ooit volksvoedsel en mosselen voer voor de rijken. Ooit aten we steur. Nu is die zo goed als verdwenen.
Kortom, de Nederlandse keuken is méér dan zuivel (kaas, boter en eieren) en worsten verwerkt in de snert en stamppot. Tegenwoordig kent de Nederlandse keuken een revival en worden Nederlandse chef-koks weer wereldwijd erkend.
Ook rondom Leiden en Leiderdorp kan meer met de biodiversiteit uit de omgeving gedaan worden, maar wie eet er nu nog snoek uit de Kaag of kluwenzuring uit het moeras? 

De docent neemt u deze avond mee op een culinaire proeftocht langs lokale dranken
U krijgt een bepaalde smaak te proeven (zoet, zuur, zout, bitter en umami) om te leren wat nu precies de Nederlandse ‘terroir’ is. 

Woensdag 13 december 2017
1 workshop van 2 uur aanvangstijd 20:00
Prijs: € 23,00
Docent: Dhr. H.E.A. (René) Zanderink
20:00 - 22:00
Locatie: 'De Sterrentuin' (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving nog open >
H.E.A. (René) Zanderink
H.E.A. (René) Zanderink
René Zanderink, ecogastronoom, is bioloog en journalist en beheerder van de tuinkas van het Rijksmuseum. Hij schrijft artikelen in diverse publicaties en geeft cursussen op het terrein van culinair erfgoed. Hij is co/auteur van het prijswinnende boek ‘Liever Lokaal’, het gouden Kookboek 2015. Hij is verbonden aan Slow Food Nederland en aan het kenniscentrum voor natuur en Economie Triple E.