Volksuniversiteit Leiderdorp

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: C20b

Collages

Collages
Cursuscode: C20b

Vanaf de komst van de fotografie maakten veel kunstenaars gebruik van dit medium om nieuwe verbindingen te vinden met de schilderkunst. Vaak gebruikten ze de foto zelf als inspiratie om een schilderij te maken. Wat echter ook vaak voorkwam is dat ze collages maakten van foto’s, bijvoorbeeld uit kranten of tijdschriften. Dit werden dan kunstwerkjes op zich. De collages lieten nieuwe mogelijkheden zien. Later werden foto’s en collages gecombineerd met de schilderkunst, wat weer een andere dimensie toevoegde. Van Picasso tot Pop Art tot de Kunst van Nu werd door vele beroemd geworden kunstenaars gebruik gemaakt van de collagetechniek.

In deze cursus worden de mogelijkheden van het collage verkend. Het gaat dan niet om zomaar plaatjes uitknippen, maar er wordt gekeken een creatievere manier van werken, om met behulp van ‘knippen en plakken’, interessante kunstwerken te maken. En dit kan echt van alles zijn, er zijn geen opgelegde regels. Wat later in de cursus, wordt dit gecombineerd met tekenen en schilderen. Door deze aanpak leert men gaandeweg veel over compositie en kleurgebruik op een hele speelse wijzen. En door met eigen handen beelden te knippen, te plakken, te schilderen en zo samen te stellen, ontstaat een heel persoonlijk product.

Donderdag 24 januari 2019
3 lessen van 2 uur , elke 2 weken aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 59,00
Dhr. S. (Sander) ten Napel
Meenemen: een blok a3 papier, tijdschriften, schaar, Pritt-stift.
10:00 - 12:00
Locatie: Volksuniversiteit Leiderdorp (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving nog open >
S. (Sander) ten Napel
S. (Sander) ten Napel
Sander ten Napel is een veelzijdige kunstenaar met een grote liefde voor traditionele en ambachtelijke technieken maar ook met een eigenwijze en eigentijdse kijk op de toepassing daarvan. In de loop der jaren heeft hij zich ontwikkeld als "verbeelder". In eerste instantie is hij opgeleid als kunst-schilder (hetgeen hij nog steeds met veel passie doet), maar gaandeweg ontdekte hij steeds meer niches en technieken. Daarin staat �het verhaal� steeds centraal, zowel tijdens het doceren als bij beeldend en conceptueel werk, of bijvoorbeeld het ontwerpen van spellen. Na veel ervaring te hebben opgedaan met het organiseren van historische evenementen, het bouwen van decors, het schrijven van scenario's, en het ontwikkelen en uitvoeren van bedrijfstrainingen, wilde hij de stap nemen om in de pretpark-, dierentuin- en museale wereld rond te kijken. Hij werkte vier jaar als ontwerper, maar vervolgens ging hij weer als zelfstandige aan de slag om de vrijheid te hebben zelf invulling te geven aan zijn creativiteit en weer meer les te kunnen gaan geven, en zich te storten op het illustreren en ontwikkelen van spellen.